Odrůdy - Velká Británie

Pěstební podmínky pro chmel ve Velké Británii jsou velmi specifické a chmelařství na britských ostrovech má velmi dlouhou tradici.

Pěstování chmele je soustředěno do několika hrabství, z nichž nejvýznamnější jsou Hereford, Worchester, Sussex a Kent. Klimatické podmínky jsou humidní, převládají lehčí půdy a nižší teploty během vegetace. Chmel pěstovaný v těchto podmínkách mívá menší obsah hořkých látek a silic ale vyznačuje se "hlubokým a tělnatým" charakterem celkového aroma, typickým pro anglická piva.  Aroma anglických odrůd bývá tvrdší, kořenitější, typické pro tradiční odrůdy Golding a Fuggle.

Challenger

- univerzální odrůda

- r. 1972, Velká Británie, Wye College
- vyšlechtěn z odrůd Northern Brewer a German Zattler
- během 80. a 90. let tvořil významné procento chmele pěstovaného ve Velké Británii
- decentní hořkost a květinová vůně
- vhodný pro suché chmelení
- jemná chuť s vyváženými květinovými vlastnostmi, trochou citrusů a špetkou koření
- alternativy: Perle (US), Northern Brewer, Admiral

 

 

Aroma

Aroma

- ovocné, kořenité, cedrové, zelený čaj

Intenzita Aroma 7/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Golden Ale, Barley Wine, Imperial Stout - hořkost, aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Velká Británie
Alfa kyseliny 6,5-9 %
Beta kyseliny 3,2-4,5 %
Co-humulon 20-25 %
Celkové silice 1-1,7 ml/100 g
Myrcen 30-42 %
Caryophylen 8-10 %
Farnesen 1-3 %
Humulen 25-32 %