Odrůdy - Velká Británie
Pěstební podmínky pro chmel ve Velké Británii jsou velmi specifické a chmelařství na britských ostrovech má velmi dlouhou tradici.
Pěstování chmele je soustředěno do několika hrabství, z nichž nejvýznamnější jsou Hereford, Worchester, Sussex a Kent. Klimatické podmínky jsou humidní, převládají lehčí půdy a nižší teploty během vegetace. Chmel pěstovaný v těchto podmínkách mívá menší obsah hořkých látek a silic ale vyznačuje se "hlubokým a tělnatým" charakterem celkového aroma, typickým pro anglická piva. Aroma anglických odrůd bývá tvrdší, kořenitější, typické pro tradiční odrůdy Golding a Fuggle.
Challenger
- univerzální odrůda
- r. 1972, Velká Británie, Wye College
- vyšlechtěn z odrůd Northern Brewer a German Zattler
- během 80. a 90. let tvořil významné procento chmele pěstovaného ve Velké Británii
- decentní hořkost a květinová vůně
- vhodný pro suché chmelení
- jemná chuť s vyváženými květinovými vlastnostmi, trochou citrusů a špetkou koření
- alternativy: Perle (US), Northern Brewer, Admiral
Aroma
- ovocné, kořenité, cedrové, zelený čaj
Intenzita Aroma 7/10
Pivovarské využití
- Golden Ale, Barley Wine, Imperial Stout - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Velká Británie |
---|---|
Alfa kyseliny | 6,5-9 % |
Beta kyseliny | 3,2-4,5 % |
Co-humulon | 20-25 % |
Celkové silice | 1-1,7 ml/100 g |
Myrcen | 30-42 % |
Caryophylen | 8-10 % |
Farnesen | 1-3 % |
Humulen | 25-32 % |