Odrůdy - Velká Británie
Pěstební podmínky pro chmel ve Velké Británii jsou velmi specifické a chmelařství na britských ostrovech má velmi dlouhou tradici.
Pěstování chmele je soustředěno do několika hrabství, z nichž nejvýznamnější jsou Hereford, Worchester, Sussex a Kent. Klimatické podmínky jsou humidní, převládají lehčí půdy a nižší teploty během vegetace. Chmel pěstovaný v těchto podmínkách mívá menší obsah hořkých látek a silic ale vyznačuje se "hlubokým a tělnatým" charakterem celkového aroma, typickým pro anglická piva. Aroma anglických odrůd bývá tvrdší, kořenitější, typické pro tradiční odrůdy Golding a Fuggle.
Jester®
- chuťově i aromaticky zcela odlišný od tradičních anglických odrůd chmele
- Velká Británie, vývojový program Charles Faram Development (CFD)
- patentovaný chmel společnosti Charles Faram & Co Ltd
- chuťově i aromaticky zcela odlišný od tradičních anglických odrůd chmele (všeobecně se nevěřilo, že je to anglický chmel)
- původně pěstovaný s ohledem na emulaci amerického chmele Cascade, Centennial a Columbus
- výrazné tóny tropického ovoce, grapefruitu a černého rybízu a dokonce i náznaky liči
- vhodný pro střední až pozdní chmelení, ale také suché- dodává mírný bylinný nádech
- řazený do stylu „New-World“, byl přirovnáván k americkým odrůdám
- alternativy: Cascade, Challenger
Aroma
- grapefruit, liči, černý rybíz
Intenzita Aroma 9/10
Pivovarské využití
- Pale Ale, IPA - aroma
Dodatečné informace
Země původu | Velká Británie |
---|---|
Alfa kyseliny | 7-9 % |
Beta kyseliny | 4-6 % |
Co-humulon | 23-28 % |
Celkové silice | 0,6-1,2 ml/100 g |
Myrcen | 45-50 % |
Farnesen | 0,1-0,2 % |
Humulen | 2 % |