Odrůdy - Velká Británie

Pěstební podmínky pro chmel ve Velké Británii jsou velmi specifické a chmelařství na britských ostrovech má velmi dlouhou tradici.

Pěstování chmele je soustředěno do několika hrabství, z nichž nejvýznamnější jsou Hereford, Worchester, Sussex a Kent. Klimatické podmínky jsou humidní, převládají lehčí půdy a nižší teploty během vegetace. Chmel pěstovaný v těchto podmínkách mívá menší obsah hořkých látek a silic ale vyznačuje se "hlubokým a tělnatým" charakterem celkového aroma, typickým pro anglická piva.  Aroma anglických odrůd bývá tvrdší, kořenitější, typické pro tradiční odrůdy Golding a Fuggle.

Bramling Cross

- výrazná aromatická odrůda "amerického typu"

- r. 1927, Velká Británie, Wye College
- vzácné plemeno, vyšlechtěné křížením Golding a divokým kanadským chmelem Manitoban
- vhodný pro recepty piva zrajícího v sudech, vánoční a ovocná piva
- pivovar Brew Dog mluví o Bramling Cross jako o „elegantním, rafinovaném a podhodnoceném“
- komplexní ovocné tóny citronu, černého rybízu a hrušky (udává se i ostružina a švestka), zejména je-li použit při pozdním chmelení
- alternativa: Whitbread Golding, Progress, East Kent Golding

Aroma

Aroma

- výrazné, typické pro americké odrůdy chmele =kořenité s tóny černého rybízu, ostružin a citrusového ovoce

Intenzita Aroma 8/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Golden Ale, Strong Ale,Stout, Porter - hořkost, aroma - velmi intenzivní aroma a chuť při závěrečném chmelovaru, chmelení tzv. "hop back" nebo pozdním chmelení

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Velká Británie
Alfa kyseliny 5-7,8 %
Beta kyseliny 2,3-3,2 %
Co-humulon 33-35 %
Celkové silice 0,7-1,2 ml/100 g
Myrcen 35-40 %
Caryophylen 14-18 %
Farnesen < 1,0 %
Humulen 28-33 %