Odrůdy - Velká Británie
Pěstební podmínky pro chmel ve Velké Británii jsou velmi specifické a chmelařství na britských ostrovech má velmi dlouhou tradici.
Pěstování chmele je soustředěno do několika hrabství, z nichž nejvýznamnější jsou Hereford, Worchester, Sussex a Kent. Klimatické podmínky jsou humidní, převládají lehčí půdy a nižší teploty během vegetace. Chmel pěstovaný v těchto podmínkách mívá menší obsah hořkých látek a silic ale vyznačuje se "hlubokým a tělnatým" charakterem celkového aroma, typickým pro anglická piva. Aroma anglických odrůd bývá tvrdší, kořenitější, typické pro tradiční odrůdy Golding a Fuggle.
Bramling Cross
- výrazná aromatická odrůda "amerického typu"
- r. 1927, Velká Británie, Wye College
- vzácné plemeno, vyšlechtěné křížením Golding a divokým kanadským chmelem Manitoban
- vhodný pro recepty piva zrajícího v sudech, vánoční a ovocná piva
- pivovar Brew Dog mluví o Bramling Cross jako o „elegantním, rafinovaném a podhodnoceném“
- komplexní ovocné tóny citronu, černého rybízu a hrušky (udává se i ostružina a švestka), zejména je-li použit při pozdním chmelení
- alternativa: Whitbread Golding, Progress, East Kent Golding
Aroma
- výrazné, typické pro americké odrůdy chmele =kořenité s tóny černého rybízu, ostružin a citrusového ovoce
Intenzita Aroma 8/10
Pivovarské využití
- Golden Ale, Strong Ale,Stout, Porter - hořkost, aroma - velmi intenzivní aroma a chuť při závěrečném chmelovaru, chmelení tzv. "hop back" nebo pozdním chmelení
Dodatečné informace
Země původu | Velká Británie |
---|---|
Alfa kyseliny | 5-7,8 % |
Beta kyseliny | 2,3-3,2 % |
Co-humulon | 33-35 % |
Celkové silice | 0,7-1,2 ml/100 g |
Myrcen | 35-40 % |
Caryophylen | 14-18 % |
Farnesen | < 1,0 % |
Humulen | 28-33 % |