Odrůdy - Velká Británie
Pěstební podmínky pro chmel ve Velké Británii jsou velmi specifické a chmelařství na britských ostrovech má velmi dlouhou tradici.
Pěstování chmele je soustředěno do několika hrabství, z nichž nejvýznamnější jsou Hereford, Worchester, Sussex a Kent. Klimatické podmínky jsou humidní, převládají lehčí půdy a nižší teploty během vegetace. Chmel pěstovaný v těchto podmínkách mívá menší obsah hořkých látek a silic ale vyznačuje se "hlubokým a tělnatým" charakterem celkového aroma, typickým pro anglická piva. Aroma anglických odrůd bývá tvrdší, kořenitější, typické pro tradiční odrůdy Golding a Fuggle.
Northdown
- odolný chmel s čerstvou chutí
- 70. léta 20. století, Velká Británie, Wye College
- potomek Northern Brewer a Challenger, příbuzný Target
- původně byl pěstován primárně pro jeho odolnost vůči vadnutí
- obzvláště dobrý v raných a středních fázích varu
- chuť čerstvá, květinová a borovicová s tóny bobulí a koření
- alternativy: Challenger, Admiral
Aroma
- cedr, pinie, kořenité
Intenzita Aroma 7/10
Pivovarské využití
- Blonde Ale - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Velká Británie |
---|---|
Alfa kyseliny | 7-10 % |
Beta kyseliny | 4-5,5 % |
Co-humulon | 24-32 % |
Celkové silice | 1,2-2,5 ml/100 g |
Myrcen | 23-29 % |
Caryophylen | 13-17 % |
Farnesen | 0-1 % |
Humulen | 37-45 % |