Odrůdy - Velká Británie
Pěstební podmínky pro chmel ve Velké Británii jsou velmi specifické a chmelařství na britských ostrovech má velmi dlouhou tradici.
Pěstování chmele je soustředěno do několika hrabství, z nichž nejvýznamnější jsou Hereford, Worchester, Sussex a Kent. Klimatické podmínky jsou humidní, převládají lehčí půdy a nižší teploty během vegetace. Chmel pěstovaný v těchto podmínkách mívá menší obsah hořkých látek a silic ale vyznačuje se "hlubokým a tělnatým" charakterem celkového aroma, typickým pro anglická piva. Aroma anglických odrůd bývá tvrdší, kořenitější, typické pro tradiční odrůdy Golding a Fuggle.
Phoenix
- krásná vůně i chuť
- r. 1996, Velká Británie, Wye College
- vyšlechtěn z Yeoman ve snaze najít odolnější náhradu chmele Challenger vůči chorobám
- nízká výtěžnost
- krásná vůně i chuť
- obvykle se používá brzy na začátku varu
- při pozdním přidání vede k příchutím a vůním, které jsou někdy nekonzistentní a jemné
- květinové tóny borovice, čokolády a melasy
- alternativy: Northdown, Challenger, East Kent Golding
Aroma
- melasa, čokoláda, kořenité - pinie, květiny
Intenzita Aroma 5/10
Pivovarské využití
India Pale Ale, Bitter, Golden Ale, Triple India Pale Ale, English Ale, Extra Special Bitter, Stout, Brown Ale - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Velká Británie |
---|---|
Alfa kyseliny | 8,5-13,5 % |
Beta kyseliny | 3,3-5,5 % |
Co-humulon | 24-33 % |
Celkové silice | 1,2-3 ml/100 g |
Myrcen | 24-32 % |
Caryophylen | 8-11 % |
Farnesen | 1-1,4 % |
Humulen | 25-32 % |