Odrůdy - Velká Británie

Pěstební podmínky pro chmel ve Velké Británii jsou velmi specifické a chmelařství na britských ostrovech má velmi dlouhou tradici.

Pěstování chmele je soustředěno do několika hrabství, z nichž nejvýznamnější jsou Hereford, Worchester, Sussex a Kent. Klimatické podmínky jsou humidní, převládají lehčí půdy a nižší teploty během vegetace. Chmel pěstovaný v těchto podmínkách mívá menší obsah hořkých látek a silic ale vyznačuje se "hlubokým a tělnatým" charakterem celkového aroma, typickým pro anglická piva.  Aroma anglických odrůd bývá tvrdší, kořenitější, typické pro tradiční odrůdy Golding a Fuggle.

Phoenix

- krásná vůně i chuť

- r. 1996, Velká Británie, Wye College
- vyšlechtěn z Yeoman ve snaze najít odolnější náhradu chmele Challenger vůči chorobám
- nízká výtěžnost
- krásná vůně i chuť
- obvykle se používá brzy na začátku varu
- při pozdním přidání vede k příchutím a vůním, které jsou někdy nekonzistentní a jemné
- květinové tóny borovice, čokolády a melasy
- alternativy: Northdown, Challenger, East Kent Golding

 

Aroma

Aroma

- melasa, čokoláda, kořenité - pinie, květiny

Intenzita Aroma 5/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

India Pale Ale, Bitter, Golden Ale, Triple India Pale Ale, English Ale, Extra Special Bitter, Stout, Brown Ale - hořkost, aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Velká Británie
Alfa kyseliny 8,5-13,5 %
Beta kyseliny 3,3-5,5 %
Co-humulon 24-33 %
Celkové silice 1,2-3 ml/100 g
Myrcen 24-32 %
Caryophylen 8-11 %
Farnesen 1-1,4 %
Humulen 25-32 %