Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Amarillo®
- patří mezi nejpoužívanější odrůdy pro svrchně kvašená piva
- USA, produkce firmy Virgil Gamache Farms, Inc.
- určen pro piva Ale
- vyvážená hořkost
- patří mezi nejpoužívanější odrůdy pro americká, svrchně kvašená piva
- květinové a pomerančovo-citrusové aroma
- alternativy: Cascade (US), Centennial, Ahtanum™, Chinook, Summer
Aroma
- grapefruit, pomeranč, citusy, meloun, meruňka, broskev
Intenzita Aroma 9/10
Pivovarské využití
- American Pale Ale, India Pale Ale, American Wheat, Bitter, Wheat Beer, Red Ale, ESB
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 8-11 % |
Beta kyseliny | 6-7 % |
Co-humulon | 21-24 % |
Celkové silice | 1,5-1,9 ml/100g |
Myrcen | 68-70 % |
Caryophylen | 2-4 % |
Farnesen | 2-4 % |
Humulen | 9-11 % |