Odrůdy - Spojené státy americké

Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.

Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.

Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky. 

Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.

V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.

Galena

- komerčně nejznámější díky světlém ležáku Corona Extra

- r. 1968, USA, zemědělský vědec Richard R. Romanko ve státě Idaho
- vyšlechtěn otevřeným opylováním z Brewers gold
- chuť čistých a příjemných tónů citrusů
- hořká odrůda pro dvojí využití
- komerčně nejznámější jako jediný chmel ve světlém ležáku Corona Extra
- alternativy: Nugget, Columbus, Zeus, Chinook, Pride of Ringwood, Eroica, Newport, Cluster, Brewers Gold

Aroma

Aroma

- černý rybíz, grep, koření

Intenzita Aroma 6/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Imperial Stout, Stout, India Pale Ale, Barley Wine - hořkost

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Spojené státy americké
Alfa kyseliny 12 %
Beta kyseliny 7,5 %
Co-humulon 39 %
Celkové silice 0,9-1,3 ml/100 g
Myrcen 55-60 %
Caryophylen 3-6 %
Farnesen 0-1 %
Humulen 10-15 %