Odrůdy - Spojené státy americké

Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.

Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.

Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky. 

Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.

V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.

Chinook

- borovitá, kořeněná vůně s výraznou chutí grapefruitu

- r. 1985
- vyšlechtěn křížením mezi Petham Golding a samčí odrůdou USDA
- vhodný pro jakoukoli fázi varu
- borovitá, kořeněná vůně s výraznou chutí grapefruitu
- použitý samostatně v Stone's Arrogant Bastard a spolu s Cascade a Centennial v Sierra Nevada's Celebration Ale
- alternativy: Galena, Eroica, Nugget, Bullion, Columbus, Northern Brewer, Target

Aroma

Aroma

- grapefruit, citrus, pinie

Intenzita Aroma 9/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Winter Ale, Pale Ale, India Pale Ale, Porter, Stout, Lager, Barley Wine, American Lager, American Ale - aroma, hořkost

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Spojené státy americké
Alfa kyseliny 11-15 %
Beta kyseliny 3-4 %
Co-humulon 29-35 %
Celkové silice 1,5-2,5 ml/100 g
Myrcen 20-30 %
Caryophylen 9-11 %
Farnesen < 1 %
Humulen 18-25 %