Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Sterling
- používán jako náhrada Žateckého červeňáku v USA
- r. 1998, USA, Corvallis, Oregon
- je vyšlechtěn z kombinace Saaz, Cascade, Early Green, Brewer’s Gold a další neznámé odrůdy
- jemně kořeněná, citrusová vůně s květinovým i bylinkovým punčem
- alternativa: Saaz
Aroma
- citrón, ananas, kořenité
Intenzita Aroma 6/10
Pivovarské využití
- India Pale Ale - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 4,5-9 % |
Beta kyseliny | 4-6 % |
Co-humulon | 21-28 % |
Celkové silice | 0,6-1,9 % |
Myrcen | 44-48 % |
Caryophylen | 5-8 % |
Farnesen | 11-17 % |
Humulen | 19-23 % |