Odrůdy - Spojené státy americké

Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.

Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.

Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky. 

Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.

V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.

Ultra

- mírně kořeněná vůně i chuť

- r. 1983, USA, Oregon, na trhu od r. 1995
- vyšlechtěn kombinací čtyř dílů Hallertau, jedné části Saaz a jedné části nepojmenované odrůdy
- mírně kořeněná vůně a chuť
- vhodný pro typy piva: ležák, Pilsener, pšeničné a bock
- alternativy: Tettnanger (GR), Saaz, Hallertauer Tradition, Liberty

Aroma

Aroma

- zemité, bylinné, květinové

Intenzita Aroma 5/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Oktoberfest, Blonde Ale, Harvest Ale, Lager, Pilsener, Pale Ale, American Lager, Bock - aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Spojené státy americké
Alfa kyseliny 3-5 %
Beta kyseliny 3,6-5 %
Co-humulon 25-35 %
Celkové silice 0,8-1,2 ml/100 g
Myrcen 25-35 %
Caryophylen 10-15 %
Farnesen 0-1 %
Humulen 30-40 %