Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Azacca™
- příjemné aroma, pikantní chuť
- USA, Toyomidori
- pojmenovaný podle haitského boha zemědělství
- trpasličí hořká odrůda, pěstovaná Americkou asociací trpasličích chmelů, což je společný záměr pěstování chmele mezi farmami Roy Farms, Wyckoff Farms a Green Acres Farms
- vhodný pro styl IPA
- příjemné aroma směsi tropického ovoce s náznakem citrusů
- chuť obzvláště pikantní, s mangem, ananasem a některými prvky borovice a mandarinky
Aroma
- mango, pinie, citrusy
Intenzita Aroma 8/10
Pivovarské využití
- India Pale Ale - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 14-16 % |
Beta kyseliny | 4-5,5 % |
Co-humulon | 38-45 % |
Celkové silice | 1,6-2,5 ml/100 g |
Myrcen | 46-55 % |
Caryophylen | 8-12 % |
Farnesen | < 1 % |
Humulen | 14-18 % |