Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Sabro™ (HBC 438)
Nová odrůda Sabro ™ (HBC 438) byla vyvšlechtěna společností Hop Breeding Company a uvedena na trh v roce 2018. Sabro je aromatická odrůda v kategorii tzv. "flavour hops" která se vyznačuje výrazným komplexem ovocných a citrusových tónů.
Odrůda s výrazným komplexem tónů tropického ovoce, peckovin a mandarinky s podtóny cedru, máty a smetany. Původ má odrůda Sabro v unikátním křížení kulturního chmele s divokým samičím chmelem novomexickým. Pro výrobu piva se odrůda Sabro osvědčila jako výrazný chmel, který své unikátní aroma výborně převádí i do piva.
Aroma
Kokosový ořech, komplex tropického a peckového ovoce, pryskyřičné tóny cedru, máty, mandarinky a smetany
Intenzita Aroma 8
Pivovarské využití
Pro dodání specifického aromatického profilu odrůdy je ideální na poslední fáze chmelení i všechny studené fáze. S úspěchem lze uplatnit i na rané fáze chmelení nebo tzv. " single hop". Pivní syly IPA, APA, Saison.
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 14-17 % |
Beta kyseliny | 5-7 % |
Co-humulon | 20-23 % |
Celkové silice | 2-4 ml/100 g |
Myrcen | 60-70 % |
Linalool | 0,4-0,6 % |
Caryophylen | 8-14 % |
Farnesen | 0,1-1 % |
Humulen | 6-10 % |
Geraniol | 1-1,5 % |