Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Cluster
- vyvážená vůně a hořkost
- jedna z nejstarších odrůd chmele v USA
- na počátku 20. století 96 % z celkové výměry chmele pěstovaného v USA
- vyvážená vůně a hořkost a vynikající stabilita při skladování
- čistá, neutrální a lehce květinová chuť
- alternativy: Eroica, Galena
Aroma
- ostružiny, kořenité
Intenzita Aroma 6/10
Pivovarské využití
- Barley Wine, Porter, English Pale Ale, Amber Ale, Honey Ale, Cream Ale, American Lager - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 5,5-9 % |
Beta kyseliny | 4-6 % |
Co-humulon | 36-42 % |
Celkové silice | 0,4-0,8 ml/100 g |
Myrcen | 38-55 % |
Caryophylen | 6-10 % |
Farnesen | 0,1 % |
Humulen | 15-20 % |