Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Willamette
- patří mezi nejplodnější odrůdy v USA
- r. 1971, USA, Oregon
- vyšlechtěn z anglické odrůdy Fuggle a Fuggle Tetraploid (původně vyšlechtěný jako náhrada Fuggle)
- je jednou z nejplodněji pěstovaných odrůd v USA (cca 20% veškerého komerčně pěstovaného chmele v USA)
- komplexní kořenitost charakterizovaná jak bylinnými, květinovými, tak ovocnými tóny
- alternativy: Fuggle, Styrian Golding, Tettnanger (US), Glacier, Styrian Golding
Aroma
- černý rybíz, kořenité, květinové
Intenzita Aroma 6/10
Pivovarské využití
- Ale, American Ales, Pale Ale, Brown Ale, English Ales, Porter - aroma
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 4-7 % |
Beta kyseliny | 3-4,5 % |
Co-humulon | 30-35 % |
Celkové silice | 1-1,5 ml/100 g |
Myrcen | 45 % |
Caryophylen | 7-8 % |
Farnesen | 5-10 % |
Humulen | 30-55 % |