Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Newport
- odrůda s čistou hořkostí
- r. 2002, USA, Oregonská státní univerzita a USDA
- potomek Magnum a samčí odrůdy USDA, vyšlechtěn ve snaze řešit odolnost proti plísním
- příchutě od vína až po balsamico
- díky mimořádně vysokému obsahu alfa se pro čistou hořkost většinou používá na začátku varu
- alternativy: Galena, Nugget
Aroma
- cedr, bylinné, esterové
Intenzita Aroma 7/10
Pivovarské využití
- Pale Ale, Amecan Lager - hořkost
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 13,5-17 % |
Beta kyseliny | 7,2-9,1 % |
Co-humulon | 36-38 % |
Celkové silice | 1,6-3,6 ml/100 g |
Myrcen | 47-54 % |
Caryophylen | 1-7 % |
Farnesen | 0-1 % |
Humulen | 1-9 % |