Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Citra® (HBC 394 cv.)
- jeden z nejvyhledávanějších aromatických chmelů v USA
- r. 2008, USA, společnost Hop Breeding Company
- geneticky zahrnuje Hallertau Mittelfrüh, Tettnanger (USA) , Brewer's Gold a East Kent Golding
- jedním z nejvyhledávanějších aromatických chmelů v USA
- silný chuťový profil grapefruitu, limetky a tropického ovoce
- při použití pro hořkost může vést k drsnému a nežádoucímu projevu
- alternativy: Simcoe®, Cascade (US), Centennial, Mosaic®
Aroma
- grapefruit, meloun, limeta, angrešt, mučenka, liči, mango
Intenzita Aroma 9/10
Pivovarské využití
India Pale Ale, American Ales, Amber - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 10-15 % |
Beta kyseliny | 3-4,5 % |
Co-humulon | 20-35 % |
Celkové silice | 1,5-3 ml/100 g |
Myrcen | 60-70 % |
Caryophylen | 5-8 % |
Farnesen | 1 % |
Humulen | 7-12 % |