Odrůdy - Spojené státy americké
Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.
Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.
Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky.
Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.
V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.
Cascade
Odrůda propagovaná v 50. letech Jackem Hornerem a jeho týmem na Oregonské státní univezitě. Od té doby se odrůda Cascade stala jednou z nejpopulárnějších amerických chmelů všech dob. V roce 1972 představuje Cascade přibližně 10% veškerého chmele pěstovaného ve spojených státech.
Vyznačuje se vynikající energií a výtěžkem.
Při vaření vyzařuje výraznou kořeněnou citrusovou vůni s nádechem grapefruitu.
Je vhodný pro téměř každé pivo, jeho použití je obzvláště populární v americkém Pale Ales.
Jeho relativně špatná stabilita při skladování obvykle není problémem s jeho popularitou a následnými velkými objemy produkce od velkých amerických pivovarů, které zajišťují, že sklizně dlouho nevydrží.
Kaskáda byla původně vyvinuta otevřeným opylováním anglické odrůdy Fuggle a ruské odrůdy Serebrianka a je pojmenována podle Cascade Range, hor, které se táhnou od severní Kalifornie až na sever do Britské Kolumbie v Kanadě.
Substituce
Centennial, Amarillo, Columbus, Ahtanum
Aroma
Citrus, grep, květinové
Intenzita Aroma 9
Pivovarské využití
Barley Wine, American Pale Ale, Ale, Lager Bittering & Aroma
Dodatečné informace
Země původu | Spojené státy americké |
---|---|
Alfa kyseliny | 4,5-8,9 % |
Beta kyseliny | 3,6-7,5 % |
Co-humulon | 33-40 % |
Celkové silice | 0,8-1,5 ml/100 g |
Myrcen | 45-60 % |
Caryophylen | 4-6 % |
Farnesen | 4-8 % |
Humulen | 8-16 % |