Odrůdy - Spojené státy americké

Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.

Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.

Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky. 

Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.

V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.

Sorachi Ace

- výrazně citronový, lehce kokosový

- r. 2006, USA
- původně vyšlechtěn pivovarem Sapporo v japonském Hokkaidu v polovině 80. let.
- vyšlechtěn křížením Saaz, Brewer’s Gold a BeiKei č. 2
- výrazná citrusová chuť, příchutě pomeranče, koriandru, kopru a dubu
- určen pro styl piva americký Ale

Aroma

Aroma

- citrón, kokos

Intenzita Aroma 7/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- ležák, Pilsener, Saison - hořkost, aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Spojené státy americké
Alfa kyseliny 11,5-16 %
Beta kyseliny 6-7,5 %
Co-humulon 23-28 %
Celkové silice 1,5-3 ml/100 g
Myrcen 44-55 %
Caryophylen 7-11 %
Farnesen 2-5 %
Humulen 20-26 %