Odrůdy - Spojené státy americké

Počátky pěstování chmele ve Spojených státech amerických sahají do počátku 19. století. Chmel je pěstován hlavně na soukromých rodinných farmách na severozápadě USA.

Podmínky pro pěstování chmele v USA jsou klimaticky velmi rozdílné. Celková pěstební plocha chmele je ve Spojených státech více než 20 tisíc hektarů. Největší pěstební plochy jsou soustředěny ve státě Washington (více než 72% celkové plochy) okolo města Yakima v Yakima valley, kde převládají suché aridní podmínky a chmel je nutné pěstovat pod závlahovým systémem. Pěstují se zde hlavně vysokoobsažné odrůdy a v poslední době také tzv. "flavour hops" s netypickým chmelovým aroma jako je ovocné, bylinné, kořenité, které se uplatní zejména v amerických typech piv.

Druhá největší pěstitelská oblast je ve státě Oregon (asi 15% ploch), kde jsou oproti Yakimě pěstitelské podmínky mírnější. Převládá zde oceánské vlhčí a chladnější klima. Je zde více srážek a charakter průběhu počasí zde připomíná západoevropské podmínky. 

Třetí oblastí pěstování chmele v USA je v oblasti státu Idaho (asi 10%). Klimatické podmínky jsou zde velmi podobné jako v oblasti Yakima.

V posledních letech se chmel ve Spojených státech začal pěstovat i v dalších státech jako např. California, Colorado, Michigan, New York, Severní Karolina, Ohio, a dalších na celkové výměře 3%.

Chelan

- výrazná hořkost

- r. 1994, USA, Washington, vyvinul John I. Haase
- potomek Galeny, má ale vyšší výnosy a vyšší procento alfa hořkých kyselin
- díky velmi vysokým beta hořkým kyselinám dodává téměř brutální hořkost
- alternativy: Galena, Nugget

Aroma

Aroma

- černý rybíz, grep, kořenité

Intenzita Aroma 6/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- American Ale- hořkost

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Spojené státy americké
Alfa kyseliny 12-15,5 %
Beta kyseliny 8,5-11,5 %
Co-humulon 33-35 %
Celkové silice 1,5-1,9 ml/100g
Myrcen 45-55 %
Caryophylen 9-12 %
Farnesen 1 %
Humulen 12-15 %