Odrůdy - Austrálie
V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.
Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.
Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.
Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.
Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
---|---|---|
Ella™ | 13,3-16,3 % | 34-38 % |
Enigma | 16,7-19,4 % | 37-43 % |
Galaxy | 11-16 % | 32-42 % |
Pride of Ringwood | 7-11 % | 33-39 % |
Summer | 5,6-6,4 % | 20-25 % |
Super Pride™ | 13,5-15 % | 26,8-28 % |
Topaz™ | 13,7-17,7 % | 48-51 % |
Vic Secret™ | 14-17 % | 51-56 % |
Ella™
- formálně známý jako Stella
- nevlastní sestra Galaxy® a potomků Spalta
- v malém množství kořeněný květinový charakter jako badyán
- ve větším množství nebo při suchém chmelení tropická a grapefruitová příchuť
- vysoká hladina olejů
Aroma
- cedr, broskev, meruňka
Intenzita Aroma 7/10
Pivovarské využití
- Lager, Pilsener, Pale Ale, Stout - aroma
Dodatečné informace
Země původu | Austrálie |
---|---|
Alfa kyseliny | 13,3-16,3 % |
Beta kyseliny | 4,8-7,8 % |
Co-humulon | 34-38 % |
Celkové silice | 2,4-3,4 ml/100 g |
Myrcen | 40-50 % |
Caryophylen | 12-18 % |
Farnesen | 0-1 % |
Humulen | 16-22 % |