Odrůdy - Austrálie

V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.

Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.

Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost  ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.

Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.

  

Enigma

- nejnovější chmel z rodiny Hop Products Australia

- r. 2015, Austrálie, stát Vicotria
- nejnovější chmel z rodiny Hop Products Australia, kultivován prostřednictvím interního šlechtitelského programu Barth Haas
- potomek německého chmele Tettnang
- vhodný pro Pale Ale a IPA
- unikátní aroma rybízu, tropického ovoce a malin

 

Aroma

Aroma

- tropické ovoce, maliny, červený rybíz, meloun

Intenzita Aroma 7/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Pale Ale, IPA

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Austrálie
Alfa kyseliny 16,7-19,4 %
Beta kyseliny 5,2-7,1 %
Poměr alfa/beta 2,5-3,5
Co-humulon 37-43 %
Celkové silice 1,9-2,8 ml/100 g
Myrcen 23-30 %
Linalool 0,1-0,5 %
Caryophylen 6,3-8 %
Farnesen 9,2-11,4 %
Humulen 12,4-18,8 %