Odrůdy - Austrálie
V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.
Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.
Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.
Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.
| Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
|---|---|---|
| Ella™ | 13,3-16,3 % | 34-38 % |
| Enigma | 16,7-19,4 % | 37-43 % |
| Galaxy | 11-16 % | 32-42 % |
| Pride of Ringwood | 7-11 % | 33-39 % |
| Summer | 5,6-6,4 % | 20-25 % |
| Super Pride™ | 13,5-15 % | 26,8-28 % |
| Topaz™ | 13,7-17,7 % | 48-51 % |
| Vic Secret™ | 14-17 % | 51-56 % |
Galaxy
- obsahuje nejvyšší procento éterických olejů v tomto odvětví
- r. 2009, Austrálie
- pochází z německé odrůdy Perle
- obsahuje nejvyšší procento éterických olejů v tomto odvětví
- citrusová, broskvová a mučenková vůně, zvláště při pozdním chmelení
- intenzivní chuť
- alternativy: Citra®, Amarillo®, Centennial
Aroma
- ovocné - mučenka, broskev, citrusy
Intenzita Aroma 8/10
Pivovarské využití
Pale Ale, India Pale Ale, ESB- hořkost, aroma
Dodatečné informace
| Země původu | Austrálie |
|---|---|
| Alfa kyseliny | 11-16 % |
| Beta kyseliny | 5-6,9 % |
| Co-humulon | 32-42 % |
| Celkové silice | 3-5 ml/100 g |
| Myrcen | 33-67 % |
| Caryophylen | 7-9 % |
| Farnesen | 2-4 % |
| Humulen | 1-2 % |