Odrůdy - Francie
Chmelařská oblast ve Francii je malá, zato malebná, situovaná do vinařské oblasti severovýchodu země – Alsaska, do oblasti města Strasbourg. Klima v Alsasku je polokontinentální, jsou zde studené zimy a horká léta, což chmelu pěstovanému zde dodává jedinečné plné aroma.
Francouzské chmelařství za posledních 15 let dost zmenšilo plochu z původních cca 700 ha na dnešních asi 320 ha. Bylo to vlivem (do té doby pěstovaných) zejména německých a anglických odrůd. Vlivem rozvoje řemeslného pivovarnictví se plochy orientují dnes již hlavně na francouzské odrůdy a nové šlechtění.
Z odrůd se zde pěstují zejména Strisselspalt, Tradition, Fuggle, Golding, Columbus, Brewers Gold, Nugget, Magnum. V poslední době jsou na vzestupu nové francouzské odrůdy pro své jedinečné aroma v kategoriích tzv. „flavourhops“, jako Aramis, Triskel a Barbe Rouge.
| Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
|---|---|---|
| Aramis | 7,9-8,3 % | 42 % |
| Barbe Rouge | 7-10 % | 24-28 % |
| Brewers Gold | 5-9 % | 40-48 % |
| French Fuggles | 4 - 7 % | 29 - 30 % |
| Mistral | 6-9 % | 29-39 % |
| Savinjski Golding | 2 - 4 % | 25 - 30 % |
| Strisselspalt | 1,8-5,7 % | 20-27 % |
| Triskel | 8-9 % | 20-23 % |
Barbe Rouge
- třetí odrůda z nové generace francouzského šlechtitelského programu charakteristická jedinečným aroma
- Francie, Alsaský region
- třetí odrůda z nové generace francouzského šlechtitelského programu, podobná oblíbené odrůdě Strisselspalt
- jedinečné aroma s tóny sladkého červeného ovoce - jahody, maliny, třešně, rybíz
- vhodný k použití k dodání hořkosti anebo na všechny formy studeného chmelení pro zvýraznění ovocných tónů jahod a třešní
- široké použití: Belgian Ale, Amber, Pilsner, Bière de Garde, Pale Ale, Black IPA, Porter, Saison
Aroma
Červené drobné ovoce - jahody, maliny; třešně, ovocná žvýkačka
Intenzita Aroma 7/10
Pivovarské využití
- IPA, Pale Ale, ležák
Dodatečné informace
| Země původu | Francie |
|---|---|
| Alfa kyseliny | 7-10 % |
| Beta kyseliny | 3,5-4,5 % |
| Co-humulon | 24-28 % |
| Celkové silice | 1-3 ml/100 g |
| Myrcen | 35-60 % |
| Farnesen | 2,5-3,5 % |
| Humulen | 15-25 % |