Odrůdy - Francie

Chmelařská oblast ve Francii je malá, zato malebná, situovaná do vinařské oblasti severovýchodu země – Alsaska, do oblasti města Strasbourg. Klima v Alsasku je polokontinentální, jsou zde studené zimy a horká léta, což chmelu pěstovanému zde dodává jedinečné plné aroma.

Francouzské chmelařství za posledních 15 let dost zmenšilo plochu z původních cca 700 ha na dnešních asi 320 ha. Bylo to vlivem (do té doby pěstovaných) zejména německých a anglických odrůd. Vlivem rozvoje řemeslného pivovarnictví se plochy orientují dnes již hlavně na francouzské odrůdy a nové šlechtění.

Z odrůd se zde pěstují zejména Strisselspalt, Tradition, Fuggle, Golding, Columbus, Brewers Gold, Nugget, Magnum. V poslední době jsou na vzestupu nové francouzské odrůdy pro své jedinečné aroma v kategoriích tzv. „flavourhops“, jako Aramis, Triskel a Barbe Rouge.

Triskel

- velmi zajímavá aromatická kombinace

- r. 2006, Francie
- kultivar francouzského chmele Strisselspalt a anglické odrůdy Yeoman
- spolu s Bouclier a Aramis jsou prvními oficiálně registrovanými odrůdami výzkumného programu odvětví chmele v Alsasku
- kombinace květinových a jemných ovocných tónů s trochou citrusů, karamelu, artyčoku, papriky, kopřiv a tabáku
- jemná a vyvážená hořkost
- použití pro pozdní nebo suché chmelení
- vhodný pro belgická a světlejší piva
- alternativy: Strisselspalt, Ahtanum™, Centennial, Chinook, Simcoe®

 

Aroma

Aroma

- velmi jemné ovocné, květinové, citrusové až lehce kořenité

Intenzita Aroma 6/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Belgian Ale, Saison, Kolsch, Pilsener, Pale Ale, India Pale Ale, Lager, Wheat - aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Francie
Alfa kyseliny 8-9 %
Beta kyseliny 4-4,7 %
Co-humulon 20-23 %
Celkové silice 1,5-2 ml/100 g
Myrcen 60 %
Caryophylen 6,1 %
Farnesen 1 %
Humulen 13,5 %