Odrůdy - Francie
Chmelařská oblast ve Francii je malá, zato malebná, situovaná do vinařské oblasti severovýchodu země – Alsaska, do oblasti města Strasbourg. Klima v Alsasku je polokontinentální, jsou zde studené zimy a horká léta, což chmelu pěstovanému zde dodává jedinečné plné aroma.
Francouzské chmelařství za posledních 15 let dost zmenšilo plochu z původních cca 700 ha na dnešních asi 320 ha. Bylo to vlivem (do té doby pěstovaných) zejména německých a anglických odrůd. Vlivem rozvoje řemeslného pivovarnictví se plochy orientují dnes již hlavně na francouzské odrůdy a nové šlechtění.
Z odrůd se zde pěstují zejména Strisselspalt, Tradition, Fuggle, Golding, Columbus, Brewers Gold, Nugget, Magnum. V poslední době jsou na vzestupu nové francouzské odrůdy pro své jedinečné aroma v kategoriích tzv. „flavourhops“, jako Aramis, Triskel a Barbe Rouge.
Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
---|---|---|
Aramis | 7,9-8,3 % | 42 % |
Barbe Rouge | 7-10 % | 24-28 % |
Brewers Gold | 5-9 % | 40-48 % |
French Fuggles | 4 - 7 % | 29 - 30 % |
Mistral | 6-9 % | 29-39 % |
Savinjski Golding | 2 - 4 % | 25 - 30 % |
Strisselspalt | 1,8-5,7 % | 20-27 % |
Triskel | 8-9 % | 20-23 % |
Triskel
- velmi zajímavá aromatická kombinace
- r. 2006, Francie
- kultivar francouzského chmele Strisselspalt a anglické odrůdy Yeoman
- spolu s Bouclier a Aramis jsou prvními oficiálně registrovanými odrůdami výzkumného programu odvětví chmele v Alsasku
- kombinace květinových a jemných ovocných tónů s trochou citrusů, karamelu, artyčoku, papriky, kopřiv a tabáku
- jemná a vyvážená hořkost
- použití pro pozdní nebo suché chmelení
- vhodný pro belgická a světlejší piva
- alternativy: Strisselspalt, Ahtanum™, Centennial, Chinook, Simcoe®
Aroma
- velmi jemné ovocné, květinové, citrusové až lehce kořenité
Intenzita Aroma 6/10
Pivovarské využití
- Belgian Ale, Saison, Kolsch, Pilsener, Pale Ale, India Pale Ale, Lager, Wheat - aroma
Dodatečné informace
Země původu | Francie |
---|---|
Alfa kyseliny | 8-9 % |
Beta kyseliny | 4-4,7 % |
Co-humulon | 20-23 % |
Celkové silice | 1,5-2 ml/100 g |
Myrcen | 60 % |
Caryophylen | 6,1 % |
Farnesen | 1 % |
Humulen | 13,5 % |