Odrůdy - Polsko
V Polsku se chmel pěstuje ve třech oblastech a to Lublin-Kielce (největší plochy), Poznaň-Lodž a Wroclaw-Opole (Wielkopolski region).
Klimaticky jde o oblasti trochu rozdílné, zatímco Wielkopolski region má průběh počasí bližší přechodovému západoevropskému, tak oblasti Lublinu mají více charakter klimatu kontinentálnímu, s kratším vegetačním obdobím a většími rozdíly mezi zimou a létem. Půdy jsou zde všeobecně chudší a lehčí. Pěstební plochy chmele se v Polsku posledních letech pohybují okolo 1400 ha. Z hlavních polských odrůd jsou zde pěstovány odrůdy: Lubelski, Sybilla, Pulawski, Marynka a Junga.
Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
---|---|---|
Chinook | 11 - 15 % | 29 - 35 % |
Junga | 10-13 % | 29-34 % |
Lubelski (Lubliner) | 5-7 % | 23-25 % |
Magnum | 11-15 % | 21-29 % |
Marynka | 9-12 % | 26-33 % |
Perle | 6-9 % | 29-35 % |
Pulawski | 8-11 % | 26-30 % |
Sybilla | 6-8 % | 26-31 % |
Tradition | 4 - 7 % | 24 -34 % |
Lubelski (Lubliner)
- řazen do kategorie žateckého červeňáku
- Polsko, Lublin
- původ v českém Žatci, prodává se někdy jako Lublin nebo Lubelski
- pochází z křížení s českou odrůdou Žatecký poloraný červeńák (Saaz)
- vysoký obsah humulenu
- jemné chmelové aroma, zajímavá vůně magnólie a levandule
- určen jak pro tradiční ležáky, tak pro Ale
- malý výnos, raná sklizeň a tolerance k padlí chmelovému, dobrá skladovatelnost
- alternativy: Saaz, Sterling
Aroma
- jemné chmelové, zemité, bylinné, levandulové
Intenzita Aroma 5/10
Pivovarské využití
- ležák, Pilsener - aroma
Dodatečné informace
Země původu | Polsko |
---|---|
Alfa kyseliny | 5-7 % |
Beta kyseliny | 3-5 % |
Co-humulon | 23-25 % |
Celkové silice | 0,88 ml/100 g |
Myrcen | 52 % |
Caryophylen | 4-6 % |
Farnesen | 12 % |
Humulen | 14 % |