Odrůdy - Polsko

V Polsku se chmel pěstuje ve třech oblastech a to Lublin-Kielce (největší plochy), Poznaň-Lodž a Wroclaw-Opole (Wielkopolski region).

Klimaticky jde o oblasti trochu rozdílné, zatímco Wielkopolski region má průběh počasí bližší přechodovému západoevropskému, tak oblasti Lublinu mají více charakter klimatu kontinentálnímu, s kratším vegetačním obdobím a většími rozdíly mezi zimou a létem. Půdy jsou zde všeobecně chudší a lehčí. Pěstební plochy chmele se v Polsku posledních letech pohybují okolo 1400 ha. Z hlavních polských odrůd jsou zde pěstovány odrůdy: Lubelski, Sybilla, Pulawski, Marynka a Junga.

Lubelski (Lubliner)

- řazen do kategorie žateckého červeňáku

- Polsko, Lublin
- původ v českém Žatci, prodává se někdy jako Lublin nebo Lubelski
- pochází z křížení s českou odrůdou Žatecký poloraný červeńák (Saaz)
- vysoký obsah humulenu
- jemné chmelové aroma, zajímavá vůně magnólie a levandule
- určen jak pro tradiční ležáky, tak pro Ale
- malý výnos, raná sklizeň a tolerance k padlí chmelovému, dobrá skladovatelnost
- alternativy: Saaz, Sterling

Aroma

Aroma

- jemné chmelové, zemité, bylinné, levandulové

Intenzita Aroma 5/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- ležák, Pilsener - aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Polsko
Alfa kyseliny 5-7 %
Beta kyseliny 3-5 %
Co-humulon 23-25 %
Celkové silice 0,88 ml/100 g
Myrcen 52 %
Caryophylen 4-6 %
Farnesen 12 %
Humulen 14 %