Odrůdy - Slovinsko

Pěstování chmele ve Slovinsku je soustředěno do krásné přírodní oblasti podhůří slovinské části Alp, do údolní oblasti Savinja rozprostírající se mezi městy Slovenj Gradec na severu, Ptuj na východě, Celje a Laško na jihu s centrem ve městě Žalec.

Celá oblast je velmi příznivá pro pěstování chmele, je situovaná na jižní, osluněné části alpského pohoří, s dostatečnými srážkami i průběhem teplot pro dozrávání chmele.

Slovinské chmelařství je velmi závislé na světové produkci chmele, protože více než 95% vyrobeného chmele se exportuje a to převážně do Evropy. V historii zde bylo pěstováno několik  evropských kultivarů, ale v posledních letech se začínají rozšiřovat i tzv. „flavour hops“ ze staršího i nového slovinského šlechtění.

Celková pěstitelská plocha se posledních letech pohybuje okolo 1400 ha mezi cca 110 producenty.

Z pěstovaných odrůd je nejvíce pěstována odrůda Aurora, Celeia a Savinjski Golding a dále odrůdy Bobek a Hallertauer Magnum. Z nových odrůd potom Styrian Dana, Styrian Wolf,  Styrian Cardinal a další.

Dana

- známý také jako Štýrská Dana

- Slovinsko, Ústav výzkumu chmele ve městě Žalec
- známý také jako Štýrská Dana
- vyšlechtěný z Hallertau Magnum a divokého slovinského chmele
- mírně květinová a citrusová chuť
- harmonická hořkost

Aroma

Aroma

- citrón, pinie, květiny

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- India Pale Ale - hořkost, aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Slovinsko
Alfa kyseliny 11-16 %
Beta kyseliny 4-6 %
Co-humulon 28-31 %
Celkové silice 2,4-3,9 ml/100 g
Myrcen 50-59 %
Caryophylen 5,7-7,6 %
Farnesen 6,9-8,7 %
Humulen 15-21,6 %