Odrůdy - Česká republika

Chmel se v České republice pěstuje ve třech chmelařských oblastech vymezených zákonem (žatecká, úštěcká a tršická). Typické mikroklimatické podmínky těchto oblastí pozitivně působí na jedinečný charakter a kvalitu českých chmelů.

Oblasti se vyznačují hlubokými humózními půdami s ojedinělým složením (tzv. "žatecké červenky" nebo opukovým podložím), menším objemem srážek během vegetace a vyššími průměrnými teplotami, což pozitivně ovlivňuje zrání a kvalitu chmele

Saaz Special

Nová aromatická odrůda typu žateckého červeňáku.

- privátní česká odrůda 
- je to hybridní potomek odrůdy Žatecký poloraný červeňák a dalšího šlechtitelského materiálu
- vyniká velmi jemnou a vyváženou hořkostí s příjemným chmelovým a bylinným aroma s ovocnými tóny, lehce kořenité
- svým charakterem vyplňuje místo mezi odrůdami Žatecký červeňák a Sládek
- vhodný pro ležáky v kombinaci s Žateckým poloraným červeňákem

Alternativa

Žatecký poloraný Červeňák

Sládek

Aroma

Aroma

příjemné chmelové, bylinné s ovocnými a kořenitými tóny, za studena kokos;

Intenzita Aroma 8 - 9

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- ležáky, i všechna svrchně kvašená piva. Ideální na první až druhou fázi chmelovaru; Vhodná též na studená chmelení, kde dodává i lehké kokosové tóny;

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Česká republika
Alfa kyseliny 4,5 - 8,0 %
Beta kyseliny 5,0 - 11,0 %
Poměr alfa/beta 0,9 - 1,1
Co-humulon 20 - 24 %
Celkové silice 0,8 - 1,8 ml/100g
Myrcen 41 - 55 % w/w
Linalool 0,3 - 0,7 % w/w
Caryophylen 2 - 5 % w/w
Farnesen 7 - 12 % w/w
Humulen 4 - 13 % w/w
Geraniol -