Odrůdy - Česká republika
Chmel se v České republice pěstuje ve třech chmelařských oblastech vymezených zákonem (žatecká, úštěcká a tršická). Typické mikroklimatické podmínky těchto oblastí pozitivně působí na jedinečný charakter a kvalitu českých chmelů.
Oblasti se vyznačují hlubokými humózními půdami s ojedinělým složením (tzv. "žatecké červenky" nebo opukovým podložím), menším objemem srážek během vegetace a vyššími průměrnými teplotami, což pozitivně ovlivňuje zrání a kvalitu chmele
Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
---|---|---|
Agnus | 9-14 % | 4-6,5 % |
Cascade | 5 - 9 % | 33 - 40 % |
Fusion CZ | 7 - 11 | - |
Harmonie | 4 - 8 % | 19 - 22 % |
Kazbek | 5-8 % | 35-40 % |
Most® | 7 - 10 % | 25 - 32 % |
Premiant | 8-12,5 % | 22-23 % |
Saaz Late | 2,5-4,5 % | 23-28 % |
Saaz Special | 4,5 - 8,0 % | 20 - 24 % |
Sládek | 4,5-8 % | 23-30 % |
Vital | 9-12 % | 21-26 % |
Žatecký poloraný červeňák * | 2,5-4,5 % | 23-26 % |
Žatecký poloraný červeňák *
Velmi jemný aromatický chmel, světový standard jemných chmelů. Vyniká vysokým obsahem farnesenu a výbornými pivovarskými vlastnostmi, pro použití zejména do spodně kvašených piv plzeňského typu, kde vynikne jeho mimořádně jemné aroma s vyváženou jemnou hořkostí.
Byl získán klonovou selekcí původních porostů žatecké a úštěcké oblasti. Existuje devět klonů: Osvaldův klon 31; 72; 114, Siřem, Blato, Lučan, Zlatan, Podlešák a Blšanka. Při pěstování jsou nejrozšířenější Osvaldovy klony 31, 72 a 114. Registrována byla v roce 1952. Je to nejrozšířenější odrůda pěstovaná v českých chmelařských oblastech, dříve označovaná za "zelené zlato" pro svoji pivovarskou jedinečnost a exportní význam. Pěstitelskou nevýhodou je nízký průměrný výnos, který se průměrně pohybuje mezi 0,9 - 1,2 tuny suchého chmele z hektaru.
Chmelové hlávky má střední až dlouze vejčité, hustě nasazné. Vřeténko hlávek je jemné, pravidelné, dlouhé 16 - 19 mm.
Aroma
Velmi jemné, typické pravé chmelové - světový standard kvality jemných chmelů
Intenzita Aroma 5 - 6
Pivovarské využití
Pro druhé a třetí (závěrečné) chmelení nebo dry-hopping. Chmel primárně vyšlechtěný a používaný na spodně kvašená piva, ležáky plzeňského nebo bavorského typu.
Dodatečné informace
Země původu | Česká republika |
---|---|
Alfa kyseliny | 2,5-4,5 % |
Beta kyseliny | 4-6 % |
Co-humulon | 23-26 % |
Celkové silice | 0,4-0,8 ml/100 g |
Myrcen | 25-40 % |
Linalool | 0,4-0,6 % |
Caryophylen | 6-9 % |
Farnesen | 14-20 % |
Humulen | 15-30 % |
Geraniol | 0,1-0,2 % |