Odrůdy - Austrálie

V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.

Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.

Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost  ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.

Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.

  

Super Pride™

....

- r. 1987, Austrálie, stát Victoria
- vyšlechtěný společností Hop Products Australia v Rostrevor Breeding Garden
- potomek Pride of Ringwood a Yeomana
- na trhu od r. 1995, od r. 2002 hlavní hořkou odrůdou používanou v komerční výrobě piva v Austrálii
- hořký chmel, prvky pryskyřice, koření a citrusů
- použití u ležáku a Imperial Pale Ale
- alternativa: Pride of Ringwood

 

Aroma

Aroma

- čokoláda, zázvor, majoránka, kořenité

Intenzita Aroma ...

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Imperial Pale Ale, Lager - hořkost

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Austrálie
Alfa kyseliny 13,5-15 %
Beta kyseliny 6,4-6,9 %
Co-humulon 26,8-28 %
Celkové silice 2,1-2,6 ml/100 g
Myrcen 19-34 %
Caryophylen 5-8 %
Farnesen 0-1 %
Humulen 1-2 %