Odrůdy - Austrálie
V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.
Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.
Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.
Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.
Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
---|---|---|
Ella™ | 13,3-16,3 % | 34-38 % |
Enigma | 16,7-19,4 % | 37-43 % |
Galaxy | 11-16 % | 32-42 % |
Pride of Ringwood | 7-11 % | 33-39 % |
Summer | 5,6-6,4 % | 20-25 % |
Super Pride™ | 13,5-15 % | 26,8-28 % |
Topaz™ | 13,7-17,7 % | 48-51 % |
Vic Secret™ | 14-17 % | 51-56 % |
Vic Secret™
- silné zelené ovocné aroma
- r. 2000, Austrálie, stát Victoria
- r. 2013 první komerční sklizeň
- vyšlechtěný spolu se sesterskou odrůdou Topaz
- prvky tropického ovoce, bylin a borovice s čistými tóny ananasu a mučenky
- nejlepší využití ve výřivce při suchém chmelení
- pozdní přidání do chmelovaru dodává zemitost, ale v tomto případě ovocnost nepřichází
- alternativa: Galaxy
Aroma
- citrusové, broskvové, lesní ovoce, marakuja
Intenzita Aroma 8/10
Pivovarské využití
- Pale Ale, India Pale Ale, Stout, Porter - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Austrálie |
---|---|
Alfa kyseliny | 14-17 % |
Beta kyseliny | 6,1-7,8 % |
Co-humulon | 51-56 % |
Celkové silice | 2,2-2,8 ml/100 g |
Myrcen | 38-41 % |
Caryophylen | 11-15 % |
Farnesen | 0-1 % |
Humulen | 12-21 % |