Odrůdy - Austrálie

V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.

Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.

Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost  ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.

Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.

  

Topaz™

- silné ovocné aroma

- r. 1985, Austrálie, stát Victoria
- vyšlechtila společnost Hop Products Australia v šlechtitelské zahradě Rostrevor
- jedinečná směs odrůd: australských, evropských- s vysokým obsahem alfy a britské odrůdy, pocházející z Wye College v Anglii
- pryskyřičné a travnaté tóny při použití při suchém chmelení
- ovocný profil je intenzivní při použití v receptech s vyšší stupňovitostí
- vůně hřebíčkovitého koření a lehká ovocná vůně liči
- alternativy: Galaxy®, Citra®, Cascade, Riwaka, Rakau, Amarillo®

 

Aroma

Aroma

- kořenité, pryskyřičné, ovocný koláč

Intenzita Aroma 5/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- India Pale Ale, American Pale Ale, Bitter, Amber - hořkost, aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Austrálie
Alfa kyseliny 13,7-17,7 %
Beta kyseliny 6,4-7,9 %
Co-humulon 48-51 %
Celkové silice 1,7-2,2 ml/100 g
Myrcen 34-56 %
Caryophylen 7-13 %
Farnesen 1 %
Humulen 8-13 %