Odrůdy - Austrálie

V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.

Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.

Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost  ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.

Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.

  

Summer

- jemnější potomek Saaz

- r. 1997, Austrálie, stát Victoria
- vyšlechtěn firmou Hop Products Australia
- potomek Saaz (není tak pikantní)
- nízký obsah alfa aromat
- vznešené a jemné tóny meruňky a melounu, prvky trávy, broskve, mučenky a citrusů
- využití v pozdním varu, vhodnější pro suché chmelení
- r. 2014 vyrobil pivovar Malt Shovel Brewery svůj nápoj Mad Brewers Garden di Paradisi se směsí sladkého, ovocného chmele, včetně chmele Summer

Aroma

Aroma

- meruňka, meloun

Intenzita Aroma 6/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Ale, Wheat, Belgian Ale, American Ale, India Pale Pale - aroma

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Austrálie
Alfa kyseliny 5,6-6,4 %
Beta kyseliny 4,8-6,1 %
Co-humulon 20-25 %
Celkové silice 1,4-2 ml/100 g
Myrcen 29-38 %
Caryophylen 8-11 %
Farnesen < 1 %
Humulen 28-50 %