Odrůdy - Austrálie

V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.

Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.

Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost  ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.

Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.

  

Pride of Ringwood

- byl chmelem s nejvyšším obsahem alfa kyselin na světě

- r. 1958, Austrálie, stát Victoria, výzkumná stanice Ringwood Hop Research Station
- vyšlechtil Bill Nash z anglické odrůdy Pride of Kent otevřeným opylováním
- byl to chmel s nejvyšším obsahem alfa kyselin na světě
- na svém vrcholu obsáhl 90% celkové výměry australských chmelnic
- v jedné fázi se pěstoval také v indickém Kašmíru
- nejlepší využití v česrtvém stavu
- primárně hořký, při pozdějším přidání vykazuje kořeněnou ovocnou vůni
- alternativy: East Kent Golding, Centennial, Galena, Cluster

 

Aroma

Aroma

- cedrové, dubové, bylinné

Intenzita Aroma 5/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- Amber Ale, Lager, Fruit Lambic, Pale Ale, Australian Lager, Strong Ale, Golden Ale, American Pale Ale - hořkost

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Austrálie
Alfa kyseliny 7-11 %
Beta kyseliny 4-8 %
Co-humulon 33-39 %
Celkové silice 1,21 ml/100 g
Myrcen 25-53 %
Caryophylen 5-10 %
Farnesen 1 %
Humulen 2-8 %