Odrůdy - Austrálie
V Austrálii je pěstování chmele soustředěno na její samotný jih, na ostrov Tasmánie, kde jsou pěstební podmínky vemi prostorově omezené a výrazné rozšíření ploch není reálné. Klimatické podmínky pro pěstování chmele jinde v Austrálii jsou velmi nepříznivé vzhledem k vyprahlým oblastem a převládajícím vysokým teplotám. I tak je zde pěstování chmele náročné, zato díky těmto, pro chmel drsným podmínkám, se zde rodí chmel s velmi výrazným a odrůdově velmi specifickým aroma.
Stejně jako na Novém Zélandu tak i v Austrálii a na celé jižní polokouli Země je sice chmel nepůvodní druh, ale jeho zavlečením a zušlechtěním v těchto podmínkách dává dnešnímu pivovarskému průmyslu jedinečnou paletu aromaticky originálních odrůd.
Původně zde byl introdukovaný chmel pěstován za stejným účelem jako jinde ve světě a to dát pivu základní hořkost a chmelové aroma. Postupným rozvojem řemeslného pivovarnictví se do popředí dostávají i odrůdy, pro které je typická nejen základní hořkost ale i netypické aroma, které se využívá i pro nové pivní styly.
Pěstební plocha v Austrálii je necelých 500 ha chmelnic a pěstuje se zde asi 12 odrůd včetně vývoje nových. Nejznámějšími z nich a také nejžádanějšími na celém světě jsou odrůdy: Topaz, Galaxy, Enigma, Ella, Vic Secret, Au Cascade, Loral a další.
Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
---|---|---|
Ella™ | 13,3-16,3 % | 34-38 % |
Enigma | 16,7-19,4 % | 37-43 % |
Galaxy | 11-16 % | 32-42 % |
Pride of Ringwood | 7-11 % | 33-39 % |
Summer | 5,6-6,4 % | 20-25 % |
Super Pride™ | 13,5-15 % | 26,8-28 % |
Topaz™ | 13,7-17,7 % | 48-51 % |
Vic Secret™ | 14-17 % | 51-56 % |
Pride of Ringwood
- byl chmelem s nejvyšším obsahem alfa kyselin na světě
- r. 1958, Austrálie, stát Victoria, výzkumná stanice Ringwood Hop Research Station
- vyšlechtil Bill Nash z anglické odrůdy Pride of Kent otevřeným opylováním
- byl to chmel s nejvyšším obsahem alfa kyselin na světě
- na svém vrcholu obsáhl 90% celkové výměry australských chmelnic
- v jedné fázi se pěstoval také v indickém Kašmíru
- nejlepší využití v česrtvém stavu
- primárně hořký, při pozdějším přidání vykazuje kořeněnou ovocnou vůni
- alternativy: East Kent Golding, Centennial, Galena, Cluster
Aroma
- cedrové, dubové, bylinné
Intenzita Aroma 5/10
Pivovarské využití
- Amber Ale, Lager, Fruit Lambic, Pale Ale, Australian Lager, Strong Ale, Golden Ale, American Pale Ale - hořkost
Dodatečné informace
Země původu | Austrálie |
---|---|
Alfa kyseliny | 7-11 % |
Beta kyseliny | 4-8 % |
Co-humulon | 33-39 % |
Celkové silice | 1,21 ml/100 g |
Myrcen | 25-53 % |
Caryophylen | 5-10 % |
Farnesen | 1 % |
Humulen | 2-8 % |