Odrůdy - Cryo Hops® YAKIMA
YAKIMA, WA, - Yakima Chief - Hopunion, LLC (YCH HOPS) získala status patentu pro vlastnosti své patentované procesní technologie Cryo Hops® používané k výrobě revolučních chmelových produktů: LupuLN2® Hop Pellets a Debittered Leaf. Tato inovativní technologie je první svého druhu v odvětví výroby chmele.
YCH HOPS, jeden z největších mezinárodních dodavatelů chmele, strategicky podal přihlášku patentu na Úřad pro patenty a ochranné známky USA pro svou špičkovou technologii zpracování kryogenního chmele. Za použití extrémně nízkých teplot a atmosféry bohaté na dusík se celé chmelové hlávky rozdělí na koncentrovaný lupulin a listinu s nízkým obsahem alfa. Tato pokročilá technologie zachovává každou složku chmele, vyhýbá se příležitostem k oxidaci a současně vyrábí dva produkty chmele, které nabízejí řadu výhod pro pivovary.
Frakce bohatá na lupulin, dostupná jako chmelový prášek LupuLN2® a chmelové pelety LupuLN2®, již vyvolala vzrušení mezi pivovarnickým průmyslem a pijáky piva, protože poskytuje intenzivní chmelové příchutě a aroma, dvojnásobný obsah pryskyřice než tradiční chmelové pelety, snížený příspěvek rostlinné příchuti i úspora nákladů a vyšší výtěžek Pivovary uvádějí, že znatelně zvyšuje aroma chmele, a také zaznamenal průměrný nárůst výnosů pivovaru o tři až pět procent.
„Chmelové pelety LupuLN2® byly dobře přijaty, protože dává pivovarům nový nástroj pro vytváření úžasných dopředných piv,“ říká Karl Vanevenhoven, vedoucí provozu společnosti YCH HOPS. "Zisky z výnosu se také mění v ziskovost pro sládka." Ve srovnání s tradičními peletami T90 potřebuje sládek pouze poloviční objem LupuLN2®, aby získal stejné výhody při skákání. Ve srovnání s peletami T90 tedy potřebujete pouze polovinu balení, přepravy a skladování. “
Vývoj technologie Cryo Hops® začal v roce 2014 v malém měřítku a v roce 2015 byl postaven první prototyp ve výrobním závodě YCH HOPS v Sunnyside ve státě WA. V roce 2016 společnost YCH rozšířila provozovnu a pojmenovala produktovou řadu Cryo Hops® a následující produkty LupuLN2® Hop Powder a Debittered Leaf. Poptávka po chmelovém prášku LupuLN2® začala stoupat v roce 2017 a provozovna Cryo Hops® byla přesunuta do většího závodu YCH v Sunnyside a byla přidána vylepšení, jako je například peletování in-line za účelem výroby chmelových pelet LupuLN2®, což zlepšuje snadnost manipulace pro většinu pivovary.
Chmelové pelety LupuLN2® si i nadále získávají popularitu mezi pivovarnickou komunitou, protože s touto klíčovou ingrediencí se uvolňují oblíbenější piva. Společnost YCH si uvědomila, že tento průkopnický chmelový produkt má v pivovaru trvalé místo, a proto podnikla kroky k ochraně špičkové technologie, která za ním stojí.

Simcoe Cryo Hops®
- zemité aroma s borovicí a mučenkou (LupuLN2® Pellets)
- USA
- chmel dvojího použití
- aroma mučenky, borovice, borůvek, zemité
- vysoký obsah alfa hořkých kyselin, které se používají k hořkosti i aroma
- určen zejména pro Pale Ale a IPA
- Cryo Hops® při kryogenním zpracování chmel celých listů dělí na koncentrovaný lupulin a při extrémně nízkých teplotách se lisuje za účelem ochrany éterických olejů a pryskyřice. Výsledkem je lákavá chmelová peleta LupuLN2®, která zdvojnásobuje účinnost chmele o 40-50% tradičních chmelových pelet pro stejnou hmotnost.

Aroma
- mučenka, borovice, borůvky, zemité
Intenzita Aroma 9/10

Pivovarské využití
- IPA, American Pale Ale, Cream Ale

Dodatečné informace
Země původu | Cryo Hops® YAKIMA |
---|---|
Alfa kyseliny | 21-26 % |
Beta kyseliny | 6-8 % |
Co-humulon | 17-21 % |
Celkové silice | 2-5 ml/100 g |
Myrcen | 45-65 % |
Linalool | 0,4-0,8 % |
Caryophylen | 5-12 % |
Farnesen | 0,1-1 % |
Humulen | 10-16 % |
Geraniol | 0,5-1,2 % |