Odrůdy - Německo
Pěstování chmele v Německu je soustředěno do několika oblastí. Klimatické a pěstitelské podmínky jsou zde typické pro centrální Evropu s tím, že oproti českým pěstitelským oblastem zde převládá více srážek a všeobecně lehčí půdy.
Chmelařství má v Německu dlouhou tradici s počátky tradici sahající do 11. až 12. století. Největšího rozvoje se pěstování chmele dočkalo od poloviny 19. století, podobně jako v českých zemích, průmyslovou revolucí spojenou s rozvojem pivovarnictví. V poválečném období až do roku 2014 bylo Německo nějvětším pěstitelem a producentem chmele na světě, až ho v roce 2015 vystřídaly Spojené státy americké.
Pěstování chmele v německu je soustředěno do pěti pěstitelských oblastí a to (od největších): Hallertau, Tettnang, Elbe-Saale, Spalt a Hersbruck.
Oblast Hallertau: Hallertau v Bavorsku je největší oblastí pěstování chmele na světě s více než 15 000 hektary a více než 1300 chmelových farem. Produkuje více než pětinu roční výroby chmele na světě. Centrum oblasti je město Volnzach/Mainburg. Z pěstovaných odrůd jsou zde nejvíce zastoupeny Hallertauer Magnum, Taurus, Perle, Hersbrucker a Herkules.
Oblast Elbe-Saale: druhá největší pěstitelská oblast v Německu zahrnuje více než 50 chmelařských podniků v dnešních spolkových německých zemí Saska, Saska-Anhaltska a Durynska situovaných okolo dvou řek Labe a Saale. I zde má produkce chmele dlouhou tradici sahající až do 11. Století. Tato oblast zaznamenala velký rozvoj po roce 1950 v období východního Německa, kdy se výroba soustředila do velkých výrobních podniků. V tuto dobu se celá tato oblast specializovla zejména na pěstování vysokoobsažných „hořkých“ odrůd a na moderní velkovýrobní způsob výroby chmele. Celková plocha této oblasti představuje cca 1400 ha chmelnic a převládající pěstované odrůdy jsou Hallertauer Magnum, Herkules a Perle.
Oblast Tettnang: třetí největší oblast pěstování chmele se nachází v Bádensku-Württembersku, severně od Bodamského jezera a je soustředěna kolem města Tettnang. Ačkoli Tettnang zaujímá přibližně 8% z celkové německé výroby chmele (výměra chmelnic je zde přibližně 1300 ha) z hlediska rozlohy, je jedním z předních výrobců velmi jemného aromatického chmele na světě. Z pěstovaných odrůd chmele zde převládají odrůdy Tettnanger a Hallertauer.
Oblast Spalt: druhou nejmenší oblastí pěstování chmele je oblast kolem města Spalt s mimořádně bohatou chmelovou tradici. Již ve středověku chmel z této oblasti měl vynikající pověst. Celá oblast má specifické mikroklima pro pěstováníchmele vyznačující se nízkými srážkami s mnoho hodin slunečního svitu a velmi hlubokými bohatými půdami které dodávají nejlepší kvalitu a aroma zde pěstovaným odrůdám. Celková výměra zaujímá cca 400 ha a nejvíce pěstované odrůdy jsou Spalter, Hallertauer a Spalter Select.
Nejmenší oblastí je oblast Hersbruck, s centrem v okolí stejnojmenného města. Vzhledem ke své poloze a rozsahem výroby chmele je již zahrnována do oblasti Hallertau.
Tettnang
- aroma podobné Žateckému chmelu
- pěstuje se po celém světě (švýcarské, americké a australské odrůdy), ale ten pravý kolem rodné vesnice Tettnang v jihozápadním Německu a v malém množství poblíž jezera Konstanz ve Švýcarsku (znám také jako (Tettnang, Tettnang Tettnanger, German Tettnang, Tettnanger (GR), Schwetzinger, Deutscher Frühopfen)
- vyšlechtěn ze staré německé odrůdy
- jemně kořenitý s vyváženým, květinovým a bylinným aroma
- obzvláště vhodný pro evropské a plzeňské ležáky
- alternativy: Saaz, Spalt, Santiam, Spalter Select, Tettnanger (US)
Aroma
- zemité, bylinné, květinové
Intenzita Aroma 5/10
Pivovarské využití
- Bitter, California Blonde Ale, Red Ale, Pilsener, Lager, American Amber Ale, Winter Ale, Pale Ale, Wheat Beer, Bavarian Hefeweizen, Cream Ale, American Lager - hořkost, aroma
Dodatečné informace
Země původu | Německo |
---|---|
Alfa kyseliny | 3-5,8 % |
Beta kyseliny | 2,8-5,3 % |
Co-humulon | 24 % |
Celkové silice | 0,36-1,07 ml/100 g |
Myrcen | 40,6 % |
Caryophylen | 6,2 % |
Farnesen | 11,3 % |
Humulen | 20,4 % |