Odrůdy - Francie

Chmelařská oblast ve Francii je malá, zato malebná, situovaná do vinařské oblasti severovýchodu země – Alsaska, do oblasti města Strasbourg. Klima v Alsasku je polokontinentální, jsou zde studené zimy a horká léta, což chmelu pěstovanému zde dodává jedinečné plné aroma.

Francouzské chmelařství za posledních 15 let dost zmenšilo plochu z původních cca 700 ha na dnešních asi 320 ha. Bylo to vlivem (do té doby pěstovaných) zejména německých a anglických odrůd. Vlivem rozvoje řemeslného pivovarnictví se plochy orientují dnes již hlavně na francouzské odrůdy a nové šlechtění.

Z odrůd se zde pěstují zejména Strisselspalt, Tradition, Fuggle, Golding, Columbus, Brewers Gold, Nugget, Magnum. V poslední době jsou na vzestupu nové francouzské odrůdy pro své jedinečné aroma v kategoriích tzv. „flavourhops“, jako Aramis, Triskel a Barbe Rouge.

Aramis

- první odrůda nového francouzského šlechtění

- r. 2002, Francie, Alsaský region
- potomek křížení oblíbené francouzské odrůdy Strisselspalt a WGV
- odrůda ze skupiny tzv. "flavour hops"
- aroma bylinkové, kořeněné, citrusové
- široké použití pro chmelovar i všechny formy studeného chmelení
- určen pro širokou škálu piv: ležáky, Märzen, Oktoberfest, Bock, svrchně kvašená a belgická piva

Aroma

Aroma

- květinové, trávové, lehce kořenité s tóny citrusů

Intenzita Aroma 5/10

Pivovarské využití

Pivovarské využití

- ležáky, Ale, belgická piva

Dodatečné informace

Dodatečné informace

Země původu Francie
Alfa kyseliny 7,9-8,3 %
Beta kyseliny 3,8-4,5 %
Co-humulon 42 %
Celkové silice 1,2-1,6 ml/100g
Myrcen 40 %
Linalool 12 - 16 % w/w
Caryophylen 7,4 %
Farnesen 2-4 %
Humulen 21 %