Odrůdy - Francie
Chmelařská oblast ve Francii je malá, zato malebná, situovaná do vinařské oblasti severovýchodu země – Alsaska, do oblasti města Strasbourg. Klima v Alsasku je polokontinentální, jsou zde studené zimy a horká léta, což chmelu pěstovanému zde dodává jedinečné plné aroma.
Francouzské chmelařství za posledních 15 let dost zmenšilo plochu z původních cca 700 ha na dnešních asi 320 ha. Bylo to vlivem (do té doby pěstovaných) zejména německých a anglických odrůd. Vlivem rozvoje řemeslného pivovarnictví se plochy orientují dnes již hlavně na francouzské odrůdy a nové šlechtění.
Z odrůd se zde pěstují zejména Strisselspalt, Tradition, Fuggle, Golding, Columbus, Brewers Gold, Nugget, Magnum. V poslední době jsou na vzestupu nové francouzské odrůdy pro své jedinečné aroma v kategoriích tzv. „flavourhops“, jako Aramis, Triskel a Barbe Rouge.
Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
---|---|---|
Aramis | 7,9-8,3 % | 42 % |
Barbe Rouge | 7-10 % | 24-28 % |
Brewers Gold | 5-9 % | 40-48 % |
French Fuggles | 4 - 7 % | 29 - 30 % |
Mistral | 6-9 % | 29-39 % |
Savinjski Golding | 2 - 4 % | 25 - 30 % |
Strisselspalt | 1,8-5,7 % | 20-27 % |
Triskel | 8-9 % | 20-23 % |
Aramis
- první odrůda nového francouzského šlechtění
- r. 2002, Francie, Alsaský region
- potomek křížení oblíbené francouzské odrůdy Strisselspalt a WGV
- odrůda ze skupiny tzv. "flavour hops"
- aroma bylinkové, kořeněné, citrusové
- široké použití pro chmelovar i všechny formy studeného chmelení
- určen pro širokou škálu piv: ležáky, Märzen, Oktoberfest, Bock, svrchně kvašená a belgická piva
Aroma
- květinové, trávové, lehce kořenité s tóny citrusů
Intenzita Aroma 5/10
Pivovarské využití
- ležáky, Ale, belgická piva
Dodatečné informace
Země původu | Francie |
---|---|
Alfa kyseliny | 7,9-8,3 % |
Beta kyseliny | 3,8-4,5 % |
Co-humulon | 42 % |
Celkové silice | 1,2-1,6 ml/100g |
Myrcen | 40 % |
Linalool | 12 - 16 % w/w |
Caryophylen | 7,4 % |
Farnesen | 2-4 % |
Humulen | 21 % |