Odrůdy - Polsko
V Polsku se chmel pěstuje ve třech oblastech a to Lublin-Kielce (největší plochy), Poznaň-Lodž a Wroclaw-Opole (Wielkopolski region).
Klimaticky jde o oblasti trochu rozdílné, zatímco Wielkopolski region má průběh počasí bližší přechodovému západoevropskému, tak oblasti Lublinu mají více charakter klimatu kontinentálnímu, s kratším vegetačním obdobím a většími rozdíly mezi zimou a létem. Půdy jsou zde všeobecně chudší a lehčí. Pěstební plochy chmele se v Polsku posledních letech pohybují okolo 1400 ha. Z hlavních polských odrůd jsou zde pěstovány odrůdy: Lubelski, Sybilla, Pulawski, Marynka a Junga.
Jméno | Alfa kyseliny | Obsah Cohumulonu |
---|---|---|
Chinook | 11 - 15 % | 29 - 35 % |
Junga | 10-13 % | 29-34 % |
Lubelski (Lubliner) | 5-7 % | 23-25 % |
Magnum | 11-15 % | 21-29 % |
Marynka | 9-12 % | 26-33 % |
Perle | 6-9 % | 29-35 % |
Pulawski | 8-11 % | 26-30 % |
Sybilla | 6-8 % | 26-31 % |
Tradition | 4 - 7 % | 24 -34 % |
Magnum
- základní hořký chmel pro světlé pivo a ležáky
- r. 1980, USA
- původně vyšlechtěný v německém chmelovém institutu v Hullu křížením Galeny s nejmenovanou německou odrůdou
- určen výhradně pro světlé pivo a ležáky jako základní hořký chmel
- vysoký podíl alfa hořkých kyselin
- jeho předností jsou rychlost růstu, výtěžek a vynikající stabilita při skladování
- alternativy: Hallertauer Taurus, Columbus, Nugget
Aroma
- pryskyřičné, bylinné, piniové
Intenzita Aroma 8/10
Pivovarské využití
- India Pilsener, Belgian India Pale Ale, American Ale, Blonde Ale, Pale Ale, Nut Brown Ale, Dark Ale, Pilsener, Bright Ale, Hefeweizen - hořkost
Dodatečné informace
Země původu | Polsko |
---|---|
Alfa kyseliny | 11-15 % |
Beta kyseliny | 4,5-7 % |
Co-humulon | 21-29 % |
Celkové silice | 1,9-2,3 ml/100 g |
Myrcen | 30-45 % |
Farnesen | < 1 % |
Humulen | 30-45 % |