Logo

Dokončení vývoje pomocného přípravku na ochranu chmele, brambor a ječmene

27.02.2024

Dokončení vývoje pomocného přípravku na ochranu chmele, brambor a ječmene

Operační program MPO: Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost Projekt je podporován Evropskou unií, Registrační číslo: CZ.01.01.01/05/23-009/0001238

Česká zemědělská univerzita ve spolupráci s chmelařskými podniky a společností HOP PRODUCTS, s.r.o. vyvinula pomocný prostředek pro ošetření chmele, brambor a ječmene, který zlepšuje vitalitu a obranyschopnost plodin proti plísním. Lze jím plně nahradit 2 aplikace pesticidů, aniž byla ovlivněna kvalita produkce. Mezi zemědělci je o tento produkt zájem. Vzhledem obsahu lihu byla nutná jeho reformulace. Společnost HOP PRODUCTS, s.r.o. spolupracuje s  Českou zemědělskou univerzitou na inovaci prostředku, aby bylo možné uvést ho na trh.

Projekt v obecné rovině usiloval o rozšíření omezené nabídky přípravků používaných při pěstování chmele a brambor, především pak v režimu ekologického a integrovaného zemědělství. Jedním z možných řešení této situace je používání pomocných přípravků na ochranu rostlin, které zvyšují jejich odolnost proti škodlivým organizmům. I těch ale není na trhu dostatečné množství.

Účinná látka funkčního vzorku je rostlinný extrakt s nízkou rozpustností ve vodě. Rozpustnost lze zvýšit vhodnou kombinací pomocných látek a adjuvantů. V původní formulaci přípravku byl, s ohledem na specifické evropské požadavky pro registraci základní látky (EC 1107/2009), jako jedno z rozpouštědel zvolen líh v relativně vysokém poměru. Tato formulace se ukázala jako vhodná z hlediska rozpustnosti a aplikovatelnosti přípravku. Líh se ale ukazuje jako limitující faktor pro farmáře, vzhledem k přísným opatřením, které jeho skladování a nakládání s ním provázejí. Přípravek v tomto složení má nízký komerční potenciál.

Hlavním cílem projektu (registrační číslo: CZ.01.01.01/05/23_009/0001238) byla inovace formulace rostlinného přípravku primárně využitelného ke zlepšení obranyschopnosti chmele, brambor a ječmene proti plísním a příprava podkladů k žádosti registrace přípravku jako pomocné látky na ochranu rostlin. Optimalizace formulace spočívala ve zvýšení rozpustnosti účinné látky bez pomoci lihu.

Výsledná formulace splňuje několik kritérií, a to stabilitu, jednoduchou manipulovatelnost, není fytotoxická. Díky inovaci ve složení přípravku nepředstavuje pro výrobce ani pro zemědělce žádný problém. Přípravek je formulován s ohledem na to, aby nebyl škodlivý k ŽP. Cíle projektu byly úspěšně splněny.